Øjenlåg, øvre

Operation af de øvre øjenlåg tilstræber at fjerne løs hud og buler i øjenlågene. Herved opnås et friskere, mere veloplagt og i nogle tilfælde også mere ungdommeligt udtryk. Operationen er ukompliceret og foregår udelukkende i øjenlågenes ydre del uden at være i nærheden af selve øjet. Øjenlågene opereres altid parvis, og operationen varer ca. ½ time. Den foretages i lokalbedøvelse suppleret med beroligende medicin. Patienter med spændingshovedpine i panden vil ofte bemærke en bedring efter operation af tunge øvre øjenlåg.

Patientinformation

Formål:
At korrigere løs hængende hud og evt. buler på de øvre øjenlåg.

Generelt:
Med tiltagende alder udvikler de fleste mennesker et større eller mindre hudoverskud på de øvre øjenlåg. Overskuddet skyldes slaphed af huden og kan forstærkes af evt. nedsynkning af øjenbrynene. Desuden kan der ses buler i huden, som skyldes fedtlommer, der prominerer frem under huden. Generne kan være kosmetiske i form af et træt og hærget udseende, besvær med anlæggelse af make-up m.m. Desuden kan ses regulære fysiske gener i form af træthed og hovedpine af at løfte øjenbrynene og desuden et reduceret synsfelt, fordi huden hænger ud over øjenvipperne.

Operationen:
Foretages oftest i lokalbedøvelse, evt. i kombination med indgift af beroligende medicin. Inden operationen tages kliniske fotos og optegnes, hvor meget hud der skal fjernes. Herefter vaskes øjenomgivelserne af, og der dækkes sterilt af. For at markeringerne ikke skal blive vasket af, er det vigtigt, at man ikke har anvendt ansigtscreme før operationen. Operationen sigter imod at korrigere det markerede hudoverskud og eventuelle fedtbuler under huden. Den foregår kun i øjenlågets ydre lag og ikke i nærheden af selve øjet. Ved afslutningen sys hudrandene med en tynd tråd, og der anlægges plastre på arret. Plastrene nedsætter hævelse og holder trådene på plads. De må ikke fjernes. For at nedsætte blødning må man ikke indtage fiskeolie, naturmedicin og acetylsalicylsyre (Magnyl, Albyl etc.) 2 uger før operationen.

Forløb:
Operationen foretages ambulant. Når den er afsluttet, skal man ligge ca. ½ time med en kølemaske på. Hjemme skal man fortsætte med isposer på øjenlågene ca. et kvarter hver time. Man skal ligge med løftet hoved på ryggen den første uge og undgå fysiske anstrengelser.  Der kan være lidt blodig siven fra sårene det første døgn. Trådene fjernes efter 5-7 dage. Kontaktlinser må ikke anvendes før trådene er fjernet, og hævelsen er faldet. For at beskytte arrene skal øjnene beskyttes imod sol med solfaktor 20 i 3-6 måneder. Sport og motion kan genoptages efter 3-4 uger. Make-up kan anvendes et par dage efter trådfjernelse.

Bivirkninger:
Rødme, hævelse og misfarvning må forventes de første 1-2 uger. Midlertidig følelsesløshed på øjenlåg og øjenvipper ses ofte. Tåreflåd og ” irriterede øjne ” er almindeligt de første dage, men forsvinder oftest i løbet af en uge. Ar er permanente, men vil som regel efter 3 – 6 mdr. være næsten usynlige.

Komplikationer:
Efterblødning er sjælden, men kan forekomme og kræver operation. Infektion ses uhyre sjældent. ”Tørre” øjne forekommer undertiden i efterforløbet og forsvinder som regel på behandling med Viskøse øjendråber. I meget sjældne tilfælde kan der optræde kronisk tørre øjne.

Forventet resultat:
Efter operationen ser øjenomgivelserne mere friske ud, og fysiske gener som nedsat udsyn til siden er forsvundet. Undertiden bedres evt. hovedpine. Effekten er ikke permanent, men 10 år eller mere er almindeligt. I nogle tilfælde er effekten dog kortere.