Øjenlåg, nedre

Operation af de nedre øjenlåg har til formål at fjerne skæmmende poser under øjnene og ofte også at stramme slap hud på øjenlågene op. I nogle tilfælde foretages også opstramning af poser opadtil på overkæben.
Operationen udføres som regel i lokalbedøvelse, evt. suppleret med beroligende medicin.

Patientinformation

Formål:
At korrigere poser og evt. slap hud under øjnene.

Generelt:
Med årene udvikler de fleste mennesker en tendens til posedannelse på de nedre øjenlåg. Poserne skyldes frembuling af fedtvæv fra øjenhulen pga. slaphed af øjenlågets strukturer. Der er ofte en arvelig tendens, der gør, at symptomerne kan udvikle sig i en relativt ung alder. Operationen sigter imod at korrigere et evt. hudoverskud og fjerne posedannelsen på de nedre øjenlåg. Desuden kan øjenspaltens retning korrigeres for at give et mere ungdommeligt udseende og stabilisere øjenlåget.

Operationen:
Foretages oftest i lokalbedøvelse, evt. i kombination med indgift af beroligende medicin. Inden operationen tages kliniske fotos, og placeringen af hudsnittet og bulerne markeres. Herefter vaskes øjenomgivelserne, og der dækkes sterilt af. For at markeringerne ikke skal blive vasket af, er det vigtigt, at man ikke har anvendt ansigtscreme før operationen. Gennem et hudsnit under øjenvipperne fjernes fedtposerne, eller de ændres, så konturen ved overgang til kinden glattes. Et evt. overskud af hud og muskel fjernes. Små fine rynker på nedre øjenlåg reduceres ikke, det kræver en supplerende behandling. Evt. løftes den yderste øjenkrog et par millimeter for at undgå nedtrækning af øjenlåget. Ved afslutningen sys hudrandene med en tynd tråd, og der anlægges plastre på arret. Plastrene nedsætter hævelse og holder trådene på plads. De må ikke fjernes. For at nedsætte blødning må man ikke indtage fiskeolie, naturmedicin og acetylsalicylsyre (Magnyl, Albyl etc.) 2 uger før operationen.

Forløb:
Operationen foretages ambulant. Når den er afsluttet, skal man ligge ca. ½ time med en kølemaske på. Hjemme skal man fortsætte med isposer på øjenlågene ca. et kvarter hver time. Man skal ligge med løftet hoved på ryggen den første uge og undgå fysiske anstrengelser. Der kan være lidt blodig siven fra sårene det første døgn. Trådene fjernes efter 5-7 dage. Kontaktlinser må ikke anvendes, før trådene er fjernet, og hævelsen er faldet. For at beskytte arrene skal øjnene beskyttes imod sol med solfaktor 20 i 3-6 måneder. Sport og motion kan genoptages efter 3-4 uger. Make-up kan anvendes et par dage efter trådfjernelse.

Bivirkninger:
Rødme, hævelse og misfarvning må forventes de første 1-2 uger. Midlertidig følelsesløshed på øjenlåg og øjenvipper ses ofte. Tåreflåd og ” irriterede øjne ” er almindeligt de første dage, men forsvinder oftest i løbet af en uge. Ar er permanente, men vil som regel efter 3 – 6 mdr. være næsten usynlige.

Komplikationer:
Efterblødning er sjælden, men kan forekomme og kræver operation. Infektion ses uhyre sjældent. Nedtrækning af nedre øjenlåg kan forekomme midlertidigt især hos ældre med slappe øjenlåg. I sjældne tilfælde forsvinder dette ikke, men må korrigeres med en ny operation. ”Tørre” øjne forekommer undertiden i efterforløbet og forsvinder som regel på behandling med Viskøse øjendråber. I meget sjældne tilfælde kan der optræde kronisk tørre øjne.

Forventet resultat:
Efter operationen ser øjenomgivelserne mere friske ud og de nedre øjenlåg har en glat kontur. Effekten er ikke permanent, men 10 år eller mere er almindeligt. I nogle tilfælde er effekten dog kortere.